Ce este geometria roților și de ce este importantă?

Geometrie roți Brașov

Geometrie roți Brașov

Conceptul de geometrie a roților este destul de puțin cunoscut în rândul șoferilor, însă este important pentru o deplasare sigură. Mai mult decât atât, geometria roților te ajută și să consumi mai puțin carburant, dar despre asta vom vorbi puțin mai târziu. Să vedem ce înseamnă geometria roților, când este recomandată și ce se întâmplă dacă nu este realizată geometria roților perioadic.

Ce înseamnă geometria roților?

În primul rând, trebuie să precizăm faptul că geometria roților nu este același lucru cu echilibratul roților. În momentul în care vorbim de reglarea geometriei roților, ne referim la următorii trei parametri: unghiul de cădere, unghiul de convergență și unghiul de fugă.

Unghiul de cădere este unghiul pe care o roată îl formează în raport cu automobilul în momentul în care privești mașina din față. Unghiul de cădere poate fi negativ, atunci partea superioară a roții este înclinată către interior, sau pozitiv, atunci când este înclinată către exterior. Nu există „unghiul de cădere perfect” pentru că acesta diferă de la o mașină la alta, însă specialiștii vor găsi cea mai bună înclinare a roților tale astfel încât contactul cu solul să fie cât mai mare.
Unghiul de convergență poate fi observat atunci când privești mașina de sus și reprezintă distanța dintre partea anterioară și posterioară a celor două roți dispuse pe aceeași osie. Din nou, unghiul poate fi pozitiv (atunci când părțile anterioare sunt mult mai apropiate) sau negativ (părțile anterioare sunt depărtate). Dacă unghiul de convergență nu este ajustat corespunzător, există un risc mare de accidente.
Unghiul de fugă este responsabil cu stabilitatea roților în momentul rulării cu viteză mare. Dacă în cazul primilor doi parametri vorbeam de ajustare, unghiul de fugă nu poate fi modificat, ci doar recalibrat dacă roțile au fost avariate în urma unui accident.

Când este recomandată geometria roților?

Geometrie roți Brașov – Există câteva situații în care este indicat să ajungi cât mai repede la o vulcanizare completă pentru reglarea geometriei roților. Iată care sunt acestea: incidente în trafic, lovirea unui obstacol sau intrarea într-o groapă, uzarea anvelopelor într-un mod neuniform, scârțâit de roți, înlocuirea unui element al direcției sau al suspensiei. Bineînțeles, este recomandată verificarea periodică a geometriei roților pentru a te asigura că totul este în regulă. Se poate întâmpla să nu observi că anvelopele tale se uzează neuniform sau să nu dai o importanță prea mare dacă mașina se deplasează în stânga sau în dreapta la mersul în linie dreaptă și totuși condusul să nu se desfășoare în condiții de perfectă siguranță. În general, se indică verificarea acestui aspect o dată la 10.000 km parcurși sau ori de câte ori observi vreun semn din cele menționate anterior.

Ce se întâmplă dacă nu verifici geometria roților? Anvelopele se uzează mult mai repede și neuniform, crește consumul de carburant și condusul reprezintă un pericol pentru tine și pentru restul pasagerilor. Probabil te întrebi ce legătura are geometria roților cu consumul de carburant. Răspunsul este unul simplu: în momentul în care roțile nu sunt aliniate corespunzător, motorul este suprasolicitat și duce la creșterea consumului de combustibil. Dacă geometria roților nu este realizată, consumul de combustibil poate crește cu 2 – 3 litri la suta de kilometri. Din acest motiv, dacă nu vrei să îți crească cheltuielile cu combustibilul și schimbarea anvelopelor, ar fi bine să programezi o vizită la o vulcanizare completă pentru a vedea dacă ai sau nu nevoie de ajustări.


Doresc o programare pentru geometrie roți!

Trimite mesaj
Bună ziua! Cu ce informații vă putem ajuta?
Call Now Button